8. března 2007

Nesmrtelný IGRÁČEK - FOTOREPORTÁŽ

Zjistil jsem, že mezi mými mladšími kamarády existuje poměrně úzká hranice, rozdělující je na ty, kteří fenomenální Igráčky ještě znají (a s láskou vzpomínají) a těmi, kteří už takříkajíc netuší, která bije.

Rozhodl jsem se tedy pro menší sentimentální osvětovou akci. Ostatně, článek o Igráčcích jsem slíbil už kdysi dávno, kyž jsem psal o Oranžové Tatře, jiném fenoménu mého dětství.

Informace o Igráčcích by však nebyla kompletní bez původní fotodokumentace a také vzpomínky se lépe oživí s Igráčkem v ruce. To však byl problém - veškeré Igráčky jsem v dorosteneckém věku věnoval jakémusi vzdálenému prý bratranci.

Začal jsem tedy pátrat po jejich výrobci - družstvu IGRA. A hle, stále existuje a dokonce stále vyrábí Igráčky! Na adresewww.igra.cz mají dokonce kompletní ceník hraček ve formátu DOC ke stažení.

No a když jsem zjistil, že firemní prodejnu Igra mám cestou domů z nemocnice, kam si teď jezdím pro pravidelné dávky penicilinu, bylo rozhodnuto, že podniknu nákupní výpravu!


Ani o povolání figurky jsem nemusel dlouho přemýšlet - chtěl jsem hasiče, mého oblíbence z dětství. Jenže toho neměli. Nevadí, v záloze byl zahradník s úžasným traktůrkem acestář ve slušivé oranžové vestičce - oba jsem již kdysi měl, tak jsem věděl, do čeho jdu. Dohromady mě stáli 106Kč (není to už taková láce, jako kdysi, ale pořád to celkem jde).


Takže, moji milí, mladí přátelé, to co vidíte na fotografiích doprovázejících tento článek, to je pravý český Igráček (pozor, nezamněňovat s originálními figurkami německé firmy Playmobil, které jsou údajně starší).

Jak vidíte, je vzdáleně podobný Legáčkovi, ale je větší (viz. srovnání s krabičkou sirek) a také jeho nohy se nemohou pohybovat nezávisle. Zato ruce jsou chápavé, což se netýká hlavy, která je beznadějně dutá... Inu, výlisek. Účes však má nadčasový a též pozitivní výraz ve tváři by mu lecjaký frikulín mohl závidět!

Ano, tohle byl idol néjen mého dětství.

Člověk se pod vlivem igráčků chtěl stát nejprve výpravčím, pak cestářem, vojákem a nakonec i popelářem (mám i pár kamarádek, co chtěly být popelářem). Také budovatelský úderník horník nesměl chybět!

   

Ještě jsem podnikl menší průzkum na internetu, zda i zde Igráčci zanechali svojí stopu a nalezl stručnou historii igráčků a dokonce videoklip s Igráčkem na YouTube, ve kterém Igráček vystupuje ve vskutku originální roli, pokud to ovšem není kapitalistický Playmobil, to by mnohé vysvětlovalo ;o) ...



Teď už zbývá jen sehnat toho hasiče!

2 komentáře:

  1. www.igra.cz mimo provoz (odkaz v článku směřuje na email na Seznamu) a video na YouTube je už smazané, škoda :).

    OdpovědětVymazat
  2. Toho s valníkem jsem měl kolem roku 1995 taky, dávno ho pohltil zub času, jsem rád že ho zas vidím :)

    OdpovědětVymazat