30. srpna 2015

Stěhování národů

Úvodem bych rád podotkl, že se snažím na celou problematiku migrace dívat více jako Evropan a ne jen jako Čech.

Nejprve stručný pohled na situaci.
  1. Národy (= spousty lidí) se za lepším stěhovaly od nepaměti. Vzpomeňte si, co vás ve škole učili o stěhování národů a nebo o praotci Čechovi.
  2. Motivace vedoucí k migraci (ať už je to přímé ohrožení života, nebo jen prostá touha jít za lepším) je tak silná, že tento proces zřejmě nepůjde zastavit silou, pouze se na něj lze více či méně připravit. I z Československa zadrátovaného Železnou oponou lidé dál utíkali na Západ.
  3. I když to tak zřejmě mnohým nepřipadá, tak se zatím máme v EU zatraceně dobře. Pojďme toho využít a pokud možno v klidu, bez hysterie se ve zbývajícím čase zamyslet, co dál...
Migranti chytají signál
Migranti chytají signál (foto: John Stanmeyer)
A co tedy s migrací můžeme zkusit udělat?
  • Než se migraci (pravděpodobně bezvýsledně) snažit zabránit, raději bych se soustředil na to, jak rizika spojená s migrací proměnit v příležitosti? Opravdu bych se nebál zeptat: "Můžeme na tom i něco získat?"
  • A také bych se ptal, jak můžeme v Evropě lépe spolupracovat? O co déle se budeme tvářit, že se nás tady v Česku (schováni za kopečky) současné migrační vlny netýkají, o to tvrději nás zasáhnou později, až je Řecko, Itálie a spol. bez naší pomoci opravdu přestanou zvládat. Jsme na jedné lodi.
  • Rád bych, aby ustala generalizace (házení všech do jednoho pytle). Ti barbaři, co např. vyhodili do vzduchu Palmýru, zřejmě nejsou titíž lidé, co před nimi utíkají... Přemýšlejte o tom.
  • Důležitým faktorem může být také osvěta (klidně ji nazvěme propaganda). Zkusit nastavit reálná očekávání na obou stranách, tedy na jedné straně informovat, kdo se to vlastně snaží do Evropy dostat a proč, na straně druhé vyvracet pohádky: Evropa není ráj na Zemi, kde pečení holubi lítají do pusy.
  • A poslední, co mě zatím napadá, je apel na naši vlastní slušnost. Všichni máme právo mít různé vlastní názory, více či méně obhajitelné před ostatními, ale nikdo by neměl být osočován za to, když svůj názor svobodně vyjádří. Alespoň ostatní vědí, s kým mluví.
A na závěr malé uklidnění: Nebojte se, až díky neřešené migraci klesne životní úroveň v Evropě na podobnou úroveň jako v okolních zemích, celý proces se pravděpodobně zastaví v rovnovážném stavu, protože dál už nebude důvod stěhovat se do Evropy. Druhou možností, jak dostat celý systém do rovnováhy, je pokusit se zajistit zvýšení životní úrovně u našich sousedů. Ano, tak jako tak nás to bude něco stát, jen je otázkou, kolik to bude...

Žádné komentáře:

Okomentovat