5. října 2015

Zlepšení použitelnosti bitcoinového bankomatu svépomocí

V předchozím článku jsme se spolu s Divani podívali na (Ne)použitelnost bitcoinového bankomatu a nedalo nám to spát.

Identifikovali jsme více problémů s použitelností, ale vzhledem k našim možnostem (v průběhu Hackers Congress Paralelní Polis 2015 a zatím bez přístupu k digitálnímu uživatelskému rozhraní) jsme se rozhodli zkusit provizorně vyřešit alespoň jeden: uživatel neví, co se kam strká (pozorovali jsme mimo jiné i lidi, kteří se do štěrbiny na bankovky pokoušeli zasunout RFID kartu nebo drobné mince).

Za zmatení lidí podle nás může mimo jiné naprostá absence popisků informujících o funkci jednotlivých otvorů v bankomatu.



Rozhodli jsme se tuto situaci vyřešit tak, že tyto popisky prostě doplníme.




Takto vypadal bankomat po našem zásahu:



A po instalaci popisek na místo jsme přemluvili kamarádku Táňu (která se o den dříve vyjádřila, že když viděla bankomat, tak to s ním raději ani nezkoušela), aby nám pomohla s jeho opětovným otestováním. Na výsledek se můžete podívat zde:



Dalším pozorováním jsme zjistili, že ač se celý proces vkládání peněz o něco urychlil, tak po naší úpravě se lidé (patrně díky novým výrazným popiskům) často pokoušejí začít rovnou scanováním QR kódu z bitcoin peněženky. Ve druhé iteraci úprav jsme tedy proto ještě přidali výzvu, že veškeré operace začínají na obrazovce.



Naše akce se dokonce setkala s pozitivním ohlasem od obsluhy v kavárně Paralelní Polis, která zřejmě viděla nejeden marný zápas s bankomatem...

Mezitím Divani zjistila, že nás bedlivě pozoruje jakýsi člověk, ze kterého se vyklubal Karel Kyovský, majitel firmy General Bytes a výrobce tohoto bitcoin bankomatu. Po té, co jsme si vzájemně vysvětlili celou situaci, Karel uznal, že námi navrhované změny mají smysl a sám si je dobře vědom, že je třeba na designu jeho bankomatů pracovat. Asi se tedy brzy naskytne další možnost uplatnění pro nějakého mladého šikovného designéra při práci na příští generaci bankomatu s vylepšeným rozhraním.



Chcete-li se dozvědět více o problematice designu digitálních produktů, navštivte do konce října naší výstavu "Digitální design: Pohled za pixely" v galerii CZECHDESIGN.

Žádné komentáře:

Okomentovat